Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
Poleć nas innym
Aktualności

Świat kawy. Napój wszech czasów

02-12-2021

 


Kawa to najpopularniejsza używka na świecie. Podawana jako gorący napój, zimny deser, dodatek do ciast, kremów. Duża część produkcji kawy przeznaczona jest na produkcję kosmetyków i leków. Jak olbrzymi jest rynek kawy, świadczą nakłady producentów na reklamy, angażowanie największych gwiazd kina, sportu i estrady. Trzeba pamiętać, że kawowy biznes to także wszelkiego rodzaju urządzenia do zaparzania, filtry, naczynia szklane i porcelanowe.

Legenda czy historia?

Opowieści mówią, że kawę odkrył arabski pasterz, który zainteresował się zachowaniem kóz, które po zjedzeniu czerwonych owoców z krzaka kawy były pobudzone i chętnie biegały po pastwisku. Ile w tej historii prawdy, nie wiadomo. Pewnikiem natomiast jest, że Arabowie zaczęli uprawiać kawę około 1300 roku, na terenach dzisiejszej Etiopii. I stąd ten kraj uważany jest za ojczyznę kawy. Roślina ta uprawiana jest w klimacie subtropikalnym w 70 krajach świata i jest najpopularniejszym napojem po wodzie. W USA pije się najwięcej kawy dziennie, a w Finlandii statystycznie, najwięcej kawy wypija jedna osoba.

Jak parzymy kawę?

Najczęściej kojarzymy parzenie kawy z ekspresem ciśnieniowym lub przelewowym. Te popularne metody pozwalają na przygotowanie kawowego napoju o dobrej jakości, odpowiednim smaku i aromacie. Jak podkreślają bariści idealna kawa to napój przyrządzony z wyselekcjonowanych ziaren i co podkreślają, odpowiednio zmielona. Młynki do kawy powinny ścierać ziarna kawy, a nie rozcinać. Dlatego do mielenia kawy polecamy młynki żarnowe, a nie ostrzowe, które podczas pracy wytwarzają dużą ilość ciepła i kawowego pyłu. Wśród wielu metod możemy wyróżnić następujące metody parzenia kawy:

  • w ekspresie przelewowym, 
  • w ekspresie ciśnieniowym
  • w tygielku (po turecku)
  • w kawiarce (po włosku)
  • we french pressie
  • w chemex
  • w aeropressie
  • w dripperze

Zasady powstawania kawy w tych urządzeniach możemy podzielić na dwie podstawowe metody. Zmielona kawa oddaje swój smak i aromat pod wpływem ciśnienia i temperatury (ekspres ciśnieniowy, french press, aeropress), lub pod wpływem gorącej wody dając aromatyczny napar (ekspres przelewowy, tygielek, kawiarka, chemex, dripper). Wśród smakoszy, ostatnio dużą popularność zdobywa kawa po wietnamsku. Kawę tą robimy w zaparzaczu Phin metodą przelewową. 

Rodzaje kaw?

Globalne marki kawiarni czy cafeterie serwują podstawowy zestaw kaw, wywodzący się z tradycji włoskiej. Bazą w tych napojach jest espresso. Warto wiedzieć, czego się spodziewać zamawiając konkretną kawę.

Espresso 

Najpopularniejszy kawowy napój świata. Espresso powstaje w ekspresie ciśnieniowym. Podaje się je w małej filiżance (70 ml), napełnionej do połowy. Espresso pije się z cukrem lub bez można dodać wanilię, czekoladę, cynamon, kakao. Często obok filiżanki kawy dostaniemy szklaneczkę wody, która poprawia wrażenia smakowe.

Cappuccino

To espresso w połączeniu ze słodkim, spienionym mlekiem. Idealne mleko w cappuccino powinno mieć konsystencję jogurtu, a nie sztywnej piany. To napój, który powinien być słodki, jedwabisty, a jednocześnie mocno kawowy. Pojemność 150-180 ml.

Latte

To wspaniały kawowy deser. Połączenie espresso i spienionego mleka. Cafe latte oznacza w wolnym tłumaczeniu mleko z odrobiną kawy. Słodki, mleczny deser, gdzie odrobina kawy ma podkreślić smak mleka. Podawana w pojemności 200-300 ml.

Flat white

To podwójne espresso ze spienionym mlekiem. Mleko jest tu mniej spienione niż w cappuccino. W kawiarniach podawane w pojemności 150-180 ml.

Espresso macchiato

Ten rodzaj kawy to espresso z odrobiną spienionego mleka. Dodatek mleka przełamuje moc kawy, dodając odrobinę słodyczy. W rozmiarze 40-60 ml.

Lungo

Pojedyncze lub podwójne espresso z większą ilością wody. Pojemność 130-170 ml.

Americano

Espresso z wodą w proporcjach ½ na ½. Anegdota mówi, że americano to kawa, która powstała po lądowaniu wojsk amerykańskich we Włoszech, podczas II wojny światowej. Podobno oryginalne włoskie espresso było za mocne dla amerykańskich żołnierzy i rozcieńczali je wodą.

Oczywiście wymienione tu kawy, to tylko podstawowe rodzaje. W zależności od dodatków w postaci syropów smakowych, przypraw, zmiennych proporcji powstało wiele odmian napojów  kawowych.

Ale żeby kawa była smaczna musi być spełniony jeszcze jeden warunek: dobre towarzystwo i  gustowna filiżanka.

I co jeszcze z kawy?

Napary kawowe czyste, z dodatkiem mleka i cukru, na gorąco czy zimno, to najpowszechniejsze zastosowanie kawy. Trzeba jednak pamiętać, że kawa ma także inne zastosowanie. Słynne likiery kawowe, słodkie nalewki na bazie kawy, kremy, ciasta, przekąski, czekolada i cukierki. Popularne kawowe drinki z dodatkiem mocnych alkoholi.

Oprócz zastosowań spożywczych, kawę wykorzystujemy także w przemyśle kosmetycznym. Głównym składnikiem kawy wykorzystywanym w tej branży jest kofeina. Jej działanie jest dokładnie zbadane. Kawa jako kosmetyk wykorzystywana jest w wielu produktach m.in. jako:

  • peelingi
  • środki do kąpieli
  • odżywki do włosów i szampony
  • maski na twarz i ciało

Kofeina zawarta w kawie stymuluje spalanie tłuszczów i zapobiega odkładaniu się tłuszczu w komórkach. Jest idealna w zwalczaniu cellulitu i pomaga w odchudzaniu. Kosmetyki z kawą dbają o naszą skórę nadając jej elastyczności i poprawiają jej barwę.

Jak widzimy kawa jest rośliną bardzo uniwersalną. Jej picie należy do codziennych czynności, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez “małej czarnej”. Często jest elementem spotkań i znaczących chwil. Z drugiej strony, jej wykorzystanie w kosmetyce pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki niej dzień może być choć przez chwilę lepszy.

 

lodz designtargi.krakowgastrohotelhorecakrakowantyczek.plantyczek.comsilesiainteriorrosenthalrzetelnihoreca2012wwdpmtsmtghoreca2013HOTEL - GASTRO MeetingGastroArenaeurogastrohomedays